Министърът на спорта и кметът на Пазарджик участваха в конгреса на Асоциацията на спортните журналисти от Югоизточна Европа


* Министър Димитър Илиев подари ценна шампионска каска за откриването на спортна изложба

* Поздрав за празника на всички спортни журналисти по света бе отправен със снимка от стадиона в Пазарджик


Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев и кметът на Пазарджик Тодор Попов взеха участие в конгреса на Асоциацията на спортните журналисти от Югоизточна Европа, на който България е домакин в Пазарджик.

"За мен е изключителна радост да бъда сред вас за конгреса на Асоциацията на спортните журналисти от Югоизточна Европа. Добре дошли в България. Спортната журналистика е неизменна част от спорта. Вие, журналистите, сте хората, които пренасяте добрите и лошите новини до обществото. Убеден съм, че, както всеки спортист иска да бъде най-добър в своята дисциплина, така и всеки един от вас иска да бъде най-добър в своята работа", заяви министър Димитър Илиев в официалното си приветствие към участниците.

В събитието, чиито домакин е Българската асоциация на спортните журналисти, участват над 80 спортни журналисти от България, Унгария, Гърция, Турция, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора, Молдова и Кипър в присъствието на президента на Европейската асоциация на спортните журналисти (AIPS Europe) Чарлз Камензули (Малта).

"Щастлив съм, че конгресът на Асоциацията на спортните журналисти от Югоизточна Европа се провежда в България, в град Пазарджик. Но повече се радвам, че за първи път в 45-годишната история на Европейската асоциация на спортните журналисти в ръководството й има представител на България", заяви още Димитър Илиев.

Министърът на спорта Димитър Илиев, кметът на Пазарджик Тодор Попов, Ренета Камберова и председателя на Ус на асоциация "Докосни дъгата" Денислава Ангелова с представители на ръководството на Европейската асоциация на спортните журналисти.  СНИМКИ: МИЛЕН ТОРБЕВ

"Поздравявам господин Тодор Попов за усилията, които полагат - и общината, и хората в Пазарджик. Защото знаем, че спортът изисква постоянство. Разбира се, постоянството далеч не е единственото качество, което трябва да притежаваш. Едно от най-ключовите неща е да имате самоувереност. Без самите ние да вярваме в уменията си, няма как да постигнем целите си. Но най-важното, което постигаме, е, че спортът ни учи на честна игра. Качествата, които придобива всеки човек, който се докосне до спорта, му помагат да стане и добър човек. Пожелавам ви от сърце да бъдете здрави, за да може да продължавате да правите онова, което умеете най-добре. Разбира се, със същия ентусиазъм и хъс, с които сте го правили до момента. Да имате поводи за много хубави новини и репортажи", завърши изказването си пред спортните журналисти министърът на младежта и спорта.

Министър Димитър Илиев

Той получи благодарствен плакет от кмета на Пазарджик Тодор Попов и от президента на Българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров, който е член на Изпълнителния комитет на Европейската асоциация на спортните журналисти за участието в събитието в Пазарджик и за показаното уважение към европейските спортни журналисти. Президентът на AIPS Europe Чарлз Камензули връчи на министъра и кмета плакети за признателност.

Министърът на спорта Димитър Илиев получи плакет за признание от президента на Европейската асоциация на спортните журналисти Чарлз Камензули.

По време на конгреса приветствие към спортните журналисти отправи и Тодор Попов. "В последните 15 години използваме спорта като важен социален инструмент, за да възпитаваме манталитет, самочувствие и гордост за нашата общност. Благодаря на организаторите, че избраха Пазарджик за домакин на конгреса на спортните журналисти от Югоизточна Европа", започна той. Кметът изтъкна сериозните инвестиции, които общината прави в сферата на спорта. С 53 клуба в 33 вида спорт и с годишна общинска субсидия от около 10 млн. лв.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов по време на изказването си пред европейските спортни журналисти.

"Градът разполага с 6 спортни зали и 4 плувни басейна, 5 игрища, на които може да се играе професионален футбол, над 25 спортни площадки и фитнеси, които се използват от всички граждани безплатно. Клубовете заплащат за ползването на базите символични цени от 20-30 лева месечно. Посещението на всички спортни събития, с изключение на футбола, е безплатно", разказа пред европейските журналисти Тодор Попов. А тези факти направиха впечатление на участниците в конгреса, които заявиха, че Пазарджик е красив малък град, в който обаче бие голямо спортно сърце.

"Това не станало изведнъж, отне ни много години, но ние надграждахме и вече можем да се похвалим. И резултатите не закъсняват. Пазарджик годишно печели между 1500 и 1800 медала от национални, европейски, балкански и световни първенства. Тази политика е правилна и смятаме да я продължим, защото за това време видяхме как се променя манталитетът на нашите деца. Те добиват самочувствие спортен хъс и важни качества за живота. А спортът е и здраве", добави още кметът на Пазарджик.

"Пожелавам на и на всички вас да бъдете здрави и да имате много поводи за добри спортни новини, защото спортът е онзи феномен, който свързва държави, хора, общности и организации", завърши обръщението си към европейските спортни журналисти Тодор Попов.

Тодор Попов връчва благодарствен плакет на кипъреца Еродотос Милтиадос, член на Изпълнителния комитет на Европейската асоциация на спортните журналисти.

За развитието на спорта в града говориха също олимпийската медалистка от Рио 2016 с ансамбъла по художествена гимнастика Ренета Камберова, която е председател на "Младежки спортен клуб Пазарджик спортува", и президентът на волейболен клуб "Хебър" Александър Иванов. Те обърнаха специално внемание на социалните аспекти в спортните дейности. В момента 750 деца тренират активно в школите към представителните отбори по футбол, волейбол и баскетбол. Друг факт, който направи впечатление на журналистите, са въведените в Пазарджик данъчни облекчения за родители на спортуващите деца. Отделно - постигналите резултати младежи се поощряват по програмата "Граждански импулс".

Чарлз Камензули подари на Ренета Камберова книгата с историята на Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS).

В присъствието на журналистите от Югоизточна Европа в Регионален исторически музей - Пазарджик бе открита експозиция "Личности и събития в българския спорт".

Министърът на спорта Димитър Илиев, дошъл в Пазарджик за конгреса на спортните журналисти, изненада домакините - подари много скъп за него артикул от успешната му кариера на автомобилен състезател за спортната експозиция, имаща за цел да вдъхновява бъдещи шампиони в спорта и живота. "Подарявам за експозицията моя каска от най-силните ми години. С нея съм печелил много състезания, включително и рали "Хеброс" в района на Пазарджик. Това е много скъп за мен артикул, който с радост дарявам за идеята", заяви министър Илиев.

Министър Димитър Илиев подарява своята шампионска каска за спортната експозиция, имаща за цел да вдъхновява подрастващите.

Димитър Илиев връчи шампионската си каска на Ренета Камберова заедно със снимка от Рали България през 2005 г.

Спортната експозиция е реализирана по инициатива на Асоциация „Докосни дъгата”, сдружение "Младежки спортен клуб Пазарджик спортува" и Регионален исторически музей – Пазарджик. А откриването й съвпадна с провеждането на годишния конгрес на Асоциацията на спортните журналисти в Югоизточна Европа. Изложбата бе открита от кмета Тодор Попов, президента на Европейската асоциация на спортните журналисти Чарлз Камензули, президента на Българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров, златното момиче в художествената гимнастика Ренета Камберова, олимпийският медалист по джудо Георги Георгиев, европейският шампион по бокс Ергюнал Сабри, волейболната легенда Тодор Алексиев, президента на ВК „Хебър” Александър Иванов и директора на музея Борис Хаджийски.

Откриването на спортната експозиция

Специалният кът на легендарния Петър Лесов

Никола Липовац и Ивана Лукакич от Хърватия се снимат пред експонатите от Григор Димитров и сестри Стоеви.

Настроение сред представителите на делегацията от Северна Македония в сектора с експонати от Христо Стоичков.

Чарлз Камензули с Ренета Камберова в сектора с артикули, дарени от самата световна шампионка и олимпийска медалистка в художествената гимнастика.

Янис Дарас (Гърция), Мурат Агджа (Турция) и Еродотос Милтиадос (Кипър) с момиче и момче в български носии при откриването на експозицията.

Президентът на унгарската асоциация на спортните журналисти и член на Изпълнителния комитет на AIPS Europe Георги Шолоши (вторият от ляво на дясно) подари на Тодор Попов и Найден Тодоров новото луксозно издание, посветено на стадион "Пушкаш Арена" в Будапеща.

Спортната експозиция, открита в Регионален исторически музей-Пазарджик, е създадена благодарение на д-р Денислава Ангелова (втората от ляво на дясно) – председател на УС на Асоциация „Докосни дъгата“..

По време на конгреса в Пазарджик се проведе и 9-ото първенство на Югоизточна Европа по футбол за спортни журналисти. Шампионската купа "Николай Колев-Мичмана" бе спечелена от Молдова. Специален поздрав бе отправен към всички спортни журналисти по света със снимка на участниците в събитието на българска земя на стадион "Георги Бенковски" в Пазарджик. С кадъра, обединяващ представители на всички делегации, от България бе изпратен поздрав по повод 2 юли - Международния ден на спортните журналисти. Именно на тази дата преди 99 години е учредена Международната асоциация на спортните журналисти.


Българската асоциация на спортните журналисти организира конгреса на SEESJA за 2023 г. и футболния шампионат в партньорство с Община Пазарджик, асоциация "Докосни дъгата", сдружение "Младежки спортен клуб Пазарджик спортува", сдружение "Младежки гвардейски отряди" и със съдействието на Българския спортен тотализатор. 


АВТОР НА ВСИЧКИ СНИМКИ: МИЛЕН ТОРБЕВ


AIPS CARDS