Председатели


ИВАН СЕЛВЕЛИЕВ

Изгражда неформалното движение на българските спортни журналисти, а благодарение на активността на него и съмишлениците му още от 1924 България се показва като основен стълб в световната спортна журналистика - страната ни е сред съоснователите на Международната асоциация на спортната преса (АИПС).


ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА БАСЖ ОТ УЧРЕДЯВАНЕТО ПРЕЗ 1991 г.

ВЛАДИМИР ПЕТКОВ

Учредител и първи председател на Българската асоциация на спортните журналисти /БАСЖ/ след демократичните промени в началото на 90-те години на миналия век. Владимир Петков е работил във вестник "Народна младеж", в първия български илюстрован вестник "Жар", в спортната редакция на БНР. От 1975 е в спортния отдел на вестник "Труд", като от 1985 до 1990 г. е завеждащ отдел, а от 1990 до 1993 е заместник-главен редактор на вестника. За известно време е и директор на книгоиздателска къща "Труд". Петков е учредител и организатор на анкетата "Треньор на годината" на "Труд" и дълги години е организатор на колоездачната Обиколка на България.

АЛЕКСАНДЪР БОЙНОВ

Начело на БАСЖ близо десетилетие, след като наследява Владимир Петков. Александър Бойнов започва журналистическия си път във в. "Народен спорт", а след това е сред водещите пера на седмичника "Старт". Той бе всепризнат специалист в областта на зимните и водните спортове и отрази зимните олимпиади в Калгари`88, Албервил`92 и Лилехамер`94, както и много световни и европейски първенства по плуване. В съавторство с колегите Валентин Серафимов и Иван Чомаков пише книгите "Мексико, Мундиал, Марадона - история на световния футбол" (1987 г, тираж 97 000) и "Новото кралство на оранжевите" - история на европейския футбол" (1989 г., тираж 127 000).

ЕФРЕМ ЕФРЕМОВ

Председател е на БАСЖ от 2005 г. до 2015 г. Навлиза в дебрите на спортната журналистика чрез вестник "Старт". Има над 20-годишен стаж във вестника и в списанията "Световен спорт" и "Спорт плюс". Решава да предава знанията си и още в годината на основаване на БАСЖ - 1991, става преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ “Св. Климент Охридски”. А след дълги години работа и научни трудове доцент д-р Ефрем Ефремов става и заместник декан на ФЖМК. Автор е на първия учебник в България по спортна журналистика и на други академични изследвания. Бивш кореспондент на италианските списания “Гуерин спортиво” и “Ма бол” и прес-представител на NBA в България. 

НАЙДЕН ТОДОРОВ 

През април 2015 г. общото събрание избра с пълно единодушие за нов председател Найден Тодоров – спортен журналист във вестник „24 часа”. Поставено е свообразно възраждане на БАСЖ като активна част от спортния и обществен живот в България. Асоциацията става съорганизатор на анкетата "Футболист на годината" и партньор в прецизирането на гласуването в анкетата "Спортист на годината" - класации, които традиционно се провеждат чрез вот на спортните журналисти. Найден Тодоров е завършил журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Още в първата си година като студент започва и журналистическия си път в тръгващата през 2001 г. първа спортна радиостанция в българския ефир - радио "Спорт". Част е от екипа, започнал да списва вестник "Тема Спорт" през август 2005 г. В същото време коментира редица футболни мачове по БНТ, а преди това е коментатор и на срещи от английската Висша лига по ББТ. От 2008 г. е част от спортния отдел на вестник "24 часа".