Спортни журналисти от Югоизточна Европа играха "Мач на приятелството" с деца от школата на "Хебър"


Сборен отбор на спортни журналисти от България, Черна гора, Молдова, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Унгария изигра специален "Мач на приятелството" с футболни таланти от школата на "Хебър". Това се случи веднага след края на първенството на Югоизточна Европа по футбол за спортни журналисти, провело се на игрищата с изкуствена настилка на стадион "Георги Бенковски" в Пазарджик. "Мачът на приятелството" беше част от младежкия форум по проекта "Младите хора – бъдещето на България – говорят” ( № 2022-3-BG01-KA154-YOU-000102860). Той е финансиран по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 1: Образователна мобилност за граждани на Сдружение „Младежки гвардейски отряди” с председател д-р Денислава Ангелова.

Европейските журналисти наградиха със заслужени аплодисменти младите футболисти от отбора на "Хебър" до 15 г. с треньор Иван Андреев за показаните умения и страст към любимата игра.

"Да предаваме от емоциите, които ние сме имали щастието да събираме, на децата, които в момента са тръгнали да преследват мечтите си чрез спорта - това е малка част от мисията на спортните журналисти. Пожелаваме на децата от Пазарджик да имат нужната упоритост, с която да стигнат възможно най-далече по спортния път, по който са избрали да вървят. Но вярваме, че най-малко ценностите, на които учи спортът, със сигурност ще ги направят по-добри и успешни хора", заяви председателят на Българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров.
Президентът на Българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров по екип на българския отбор - заедно със световната шампионка и олимпийска медалистка в художествената гимнастика Ренета Камберова, председател на "Младежки спортен клуб Пазарджик спортува".

"Удоволствие че деца от школата на "Хебър" също имаха възможност да поиграят футбол със спортните журналисти. Вярвам, че срещата с представители на медиите, отразяващи постиженията на най-големите спортисти по света, беше забавна, полезна и мотивираща", заяви директорът на школата на "Хебър" Кирил Божков.
Директорът на школата на "Хебър" Кирил Божков (на най-горния ред) наблюдава мача на талантите от Пазарджик срещу сборния отбор от европейски спортни журналисти.


Условията за спортуващите деца в Пазарджик бяха една от основните точки, които впечатлиха чуждестранните журналисти по време на конгреса на Асоциацията на спортните журналисти от Югоизточна Европа. И по-конкретно - въведените в Пазарджик данъчни облекчения за родители на спортуващите деца. Отделно - постигналите резултати младежи се поощряват по програмата "Граждански импулс". Общо 750 деца тренират активно в школите към представителните отбори на "Хебър" по футбол, волейбол и баскетбол. "В Пазарджик има 53 клуба в 33 вида спорт, а годишната общинска субсидия за спорт е около 10 милиона лева", заяви кметът на Пазарджик Тодор Попов по време на официалното си изказване на форума на спортните журналисти.
Кметът на Пазарджик Тодор Попов по време на конгреса на Асоциацията на спортните журналисти от Югоизточна Европа.

Българската асоциация на спортните журналисти организира конгреса на Асоциацията на спортните журналисти от Югоизточна Европа (SEESJA) и футболния турнир за купа "Николай Колев-Мичмана" в партньорство с Община Пазарджик, Асоциация "Докосни дъгата", "Младежки спортен клуб Пазарджик спортува", сдружение "Младежки гвардейски отряди" и със съдействието на Българския спортен тотализатор.

СНИМКИ: МИЛЕН ТОРБЕВ

AIPS_CARDS