Sport Media Pearl Awards


В спорта има тенденция, ограничаваща признанието само до спортисти и играчи, оставяйки спортните журналисти, съумяващи да направят съпричастни всички обикновени хора, недооценени и на заден план. 

Наградите Sport Media Pearl Awards, организирани от AIPS с домакин Abu Dhabi media, са нова платформа, която има за цел да оцени и да доразвие добродетелите и достойнствата на спортната журналистика и да обедини всички практикуващи професията по цял свят. Стремежът е тези награди да се превърнат в най-значимото международно признание в нашата област, при това в световен мащаб.

Ежегодното събитие ще се провежда в Абу Даби, столицата на Обединените Арабски Емирства. Градът се явява като кръстопът между Изтока и Запада, като там се срещат глобалните спортни традиции.

НАГРАДИ

Победителят във всяка от общо деветте категории ще получи специален трофей и парична награда в размер на $10 000. Класиралите се в Топ 3 във всяка категория също ще получат покана за церемонията по награждаване през месец декември, а всеки от тях ще получи парично възнаграждение на стойност $1500. Освен това ще има награда за социален проект, в който е включена спортна инициатива, целяща да подобри живота на хората в неравностойно положение. Наградата „Спортът за един по-добър свят” също ще включва парична премия от $10 000 за организатора на спечелилия проект, а самото начинание ще бъде финансирано с $50 000 под формата на дарение.

ВЪВЕДЕНИЕ

Наградите Sport Media Pearl Awards ще бъдат отворени за всички журанлисти, радио и телевизионни репортери, фотографи и оператори, които са част от традиционни, или пък от модерни медиини платформи, които са признати от националните асоциации-членки на AIPS. Автори на свободна практика също могат да се включат, кандидатствайки в официалната уеб страница на наградите с материали, които са написани между 1 септември 2014 и 31 август 2015 година. Те могат да бъдат на всякакъв език.

Може да се кандидатства единствено през страницата на наградите в Интерент - - www.sportmediapearlawards.com – до 7 септември 2015 година. Допълнителни документи и доказателства за публикациите също могат да бъдат изпратени единствено чрез сайта. Всеки участник може да се включис максимум две кандидатури.

Участниците трябва да имат навършени 18 години преди 1 септември 2014 година.

НАГРАДАТА
Перлата ще бъде символ на наградите Sport Media Pearl Awards: трофеят, който е под формата на перла ще бъде връчван единствено на победителите във всяка категория, заедно с чек за $10 000.
Образът на перлата е от голяма значимост в културното и историческо наследство на Абу Даби, където хората са се гмуркали да търсят перли още от древни времена. Освен това в световен мащаб перлите биват разпознавани като символ на уникалност и превъзходство.

КАТЕГОРИИ НА НАГРАДИТЕ

ФОТОГРАФИЯ
Посочените категории са отворени за всички професионални фотографи, без значение от това в каква медийна платформа работят, които улавят неподвижни изображения:
• Спортно мъжество: Снимка, изобразяваща момент от спиращи дъха спортно постижение или момент..
• Емоция: Снимка, която най-добре изразява емоционалното въздействие на участници или наблюдатели на спортно събитие, или и двете.

ПИСАНЕ
Тези категории са посветени на писменото слово, обхващащо пълния колорит на спорта, както в традиционните, така и в модерните медийни платформи:
• Най-добра рубрика: Материал, демонстриращ съответните знания и авторитет в областта на спортната журналистика.
• Най-добър репортаж: Публикация или част от публикация (вестник или списание), акцентиращ върху описание или впечатление на конкретната тема.
АУДИО
Тази категория признава постижения на спортната журналистика, възпроизведени в аудио формати:
• Наградата отчита специалните умения, необходими за представянето на съдържание за радио телевизия и цифрово излъчване, включително подкасти.

ВИДЕО  
Наградата за видео е посветена на онези, които представят движещия се образ в спорта – от оператора, през монтажиста и чак до продуцента и неговия екип:
• Документално видео: Продукция, разказваща завладяваща и същевременно показателна история за който и да е аспект на спортния свят.
• Последователност на действието: Видео, което улавя в кратка последователност динамиката, енергията и зрелището на дадено спортно постижение.
ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ УЕБЛОГ
• Оценката ще бъде дадена на база личностното умение за създаване, поддържане и развитие на уеб базирана общност, обсъждаща спорта и обменяща различни мнения.

СПОРТЪТ ЗА ЕДИН ПО-ДОБЪР СВЯТ
• Тази специална награда е посветена на отразяването на спортна инициатива, която цели подобряването на живота на хората в неравностойно положение. Освен паричнатап ремия от $10 000 за организатора на спечелилия проект и самото начинание ще бъде финансирано с $50 000 под формата на дарение.

КАТЕГОРИИ ЗА СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ

Не се приемат кандидатури. Тези награди отразяват постижения в следните сфери:
ЖИВОТ, ПОСВЕТЕН НА СПОРТА
Признание за професионалист от сферата на медиите, който е демонстрирал отлични умения и страст в областта на спортната журналистика през целия си живот. Победител може да бъде всеки: добре познат телевизионен коментатор, утвърден продуцент или пък редови репортер от печатно или онлайн издание
РАЗСЛЕДВАЩА ЖУРНАЛИСТИКА
Посветена на продължително разследване, което установява и/или разкрива въпроси и теми, свързани със спорта и повдигащи обществения интерес.
НАЙ-ДОБРО МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ
Мобилно приложение, което информира и увлича лоялна фен база, свързана с конкретен спортист, спортно събитие или организация.


AIPS CARDS