Благодарим ти за уроците по спортна журналистика и доброта, Климент Величков!Пишейки с любов за спорта - така живя, така и напусна този свят големият журналист Климент Величков. Изключителен професионалист, достоен пример за бъдещите поколения и учител за мнозина, имали честта да го срещнат по пътя си на спортни журналисти. И най-вече - добър човек, много добър човек!

Климент Величков е роден на 12 юни 1936 г. Посвещава целия си живот на журналистиката. Най-славните му години са като зам. главен редактор на емблематичния вестник “Старт” с 600-хиляден тираж. След това е зам. главен редактор и на вестник “Народен Спорт”, но всъщност всички знаят и признават статута му на главен мотор на изданието.

Климент Величков заминава за Америка в началото на новото хилядолетие, пренасяйки и своя над 35-годишен професионален опит, но и съпътстващите живота му почтеност и морал. Той е първият главен редактор на вестник „България” в Чикаго. По късно като главен редактор издава и пише двата вестника „България 21 век" и "Старт BG”, продължавайки славната традиция на "Старт" и в Чикаго. Създател и главен редактор на аризонския вестник „Български Хоризонт”. Става зам. главен редактор и спортен кореспондент на излизащия от 2005 г. "България сега" - вестник за българите в САЩ и Канада.

След 16 г. в Америка заболява тежко и се прибира в България, където всекидневно за него се грижи фамилията на Михаил Томов в Ахелой - така, както самият Климент Величков се е грижил за спортната журналистика, българското и приятелите си. А големият спортен журналист показва и големия си дух, продължавайки да твори.

Климент Величков не спира да пише до сетния си миг - дори в последнитe дни от живота си пише за един от спортовете, на които е дал много - бадминтона.

На 84 г., след достоен живот, отдаден на журналистиката и българщината, той ни напусна така, както и живя - пишейки.

За Климент Величков винаги е било гордост да е част от Българската асоциация на спортните журналисти и Международната асоциация на спортните журналисти.

Но всъщност честта е на всички нас, които сме имали шанса да поживеем в неговото време, да се докоснем до личността Климент Величков и да се учим от него, че сред удовлетворенията от журналистическата професия е възможността да носим радост на хората!

Благодарим ти за уроците по спортна журналистика и доброта, Климент Величков!

Найден Тодоров, председател на Българската асоциация на спортните журналисти


AIPS_CARDS