„Няма пари, които да платят Балъков“ – дар за 50-годишния юбилей на магичния халф


С четвъртите в света, четвъртата власт и мисъл за децата – така отбеляза 50-ия си рожден ден диригентът от златното поколение на българския футбол Красимир Балъков. Магичният халф призова гостите си да не носят подаръци за юбилея. А вместо това да дарят според възможностите и сърцето си за децата от „SOS Детски селища България“. В 20 от 50-те си години Бала е свързан с каузата на българчетата, лишени от родителска грижа, за намиране на приемни семейства и реализация в живота. Чрез рождения си ден реши първо да им подари незабравим летен лагер. 

Наученият по немски български гений първо уважи спортните журналисти, които са неизменна част от футбола. След призива за дарения вместо подаръци Краси получи символичен дар от председателя на Българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров – медийно творчество, родило се покрай феноменалните изяви на Балъков на футболния терен. С широка усмивка той се върна към 1992 г. с първа страница от вестник „Спорт“ и многозначително челно заглавие: „Няма пари, които да платят Балъков“.

В онзи момент президентът на „Спортинг“ (Лисабон) Соуза Синтра го обявява за безценен, въпреки милионите, предлагани от „Реал“ (Мадрид). Впоследствие легендарният плеймейкър се оказва по-скъп и от възможностите на „Барселона“. А след края на ерата „Синтра“ и преминаването му в „Щутгарт“ „Байерн“ (Мюнхен) иска да го купи.


Sport Toto - Header