Найден Тодоров бе избран за председател на Българската асоциация на спортните журналисти


Найден Тодоров бе избран за председател на Българската асоциация на спортните журналисти (БАСЖ). Той заменя на поста доц. д-р Ефрем Ефремов, който бе начело на организацията от 2005 година. Решението бе взето на Общо събрание на БАСЖ, проведено в зала "Родина" на Националния стадион "Васил Левски".  
Найден Тодоров от вестник "24 часа" бе определен за председател с пълно единодушие - с 55 гласа "за" от присъстващите общо 56 членове с право на глас заедно с новия ръководител на сдружението. Общото събрание утвърди единодушно и Управителен съвет от 11 души. В него освен председателя и предложеният за генерален секретар на БАСЖ Михаил Делев влизат Методи Манченко (БНТ), Динко Гоцев ("Труд"), Цвета Маркова ("Преса"), Желю Станков ("Тема Спорт"), Светослав Костов (БНР), Ивайло Йовчев ("Дарик"), Владимир Стоянов (Sportal.bg) и директорите на отделите за връзки с медиите на две от основните институции, част от ежедневната работа на спортните журналисти - Павел Колев (БФС) и Красимир Панов (Министерство на спорта).


Общото събрание прие и нов устав на БАСЖ.
Сред краткосрочните цели на асоциацията на спортните журналисти е диалог с притежателите на правата, за да се създадат ясни критерии за хората с право на глас в анкетите "Спортист на годината" и "Футболист на годината" и да се върне тежестта на класациите. С предложения от всички членове на асоциацията ще се изготвят и точни критерии за връчването на годишните награди за спортна журналистика.
Сред целите на асоциацията е да защитава правата на всеки спортен журналист, независимо дали е член на БАСЖ.
"Гилдията на спортните журналисти отново трябва да е отбор, а в устава да се въведе стремеж към позабравената дума "престиж". Най-важното за създаването на отбора е осъществяването на постоянна връзка между спортните журналисти. А за резултатите трябва активна позиция на асоциацията и членовете за ситуации, събития и организации, които засягат интересите на професията. Всеки спортен журналист трябва да се чувства свободен да споделя идеи и предложения за нашия "отбор". А първата голяма победа ще бъде, ако с реални действия се даде причина на много колеги от бранша с доказан капацитет да се върнат в редиците на асоциацията", заяви новият председател на БАСЖ Найден Тодоров.


В деня на общото събрание на БАСЖ се появи и пример за несъобразяване с професията на спортните журналисти. Управителният съвет на асоциацията осъжда отношението към медиите, призовани официално на пресконференция на ЦСКА на стадион "Българска армия", която така и не се състоя. Но в рамките на един час никой не уведоми журналистите, че събитето отпада. Асоциацията категорично не одобрява непрофесионалното отношение към отделения ресурс от медиите и внимание от журналистите. Позицията е принципна и ще бъде такава спрямо всяко лице или организация с безпринципно отношение спрямо работата на спортните журналисти.


AIPS_CARDS