Награда „Лъвско сърце – Трифон Иванов“


Българската асоциация на спортните журналисти учреди специална награда на името на Трифон Иванов. „Лъвско сърце“ ще се връчва на церемониите „Футболист на годината“. Тя ще се присъжда за проявени мъжество и характер, за смелост и доблест, за безкомпромисност и пълно себераздаване в името на любимата игра и на България. „За тази награда футболистите ще се номинират сами с постъпките си. Защото примерът на Трифон Иванов е жив и ярък. А ние сме длъжни да го запазим и пренесем през годините“, обяви председателят на БАСЖ Найден Тодоров по време на 56-ата церемония „Футболист на годината“. Именно на нея за първи път бе връчен лъвският приз. Всъщност асоциацията на спортните журналисти реши да бъдат връчени две награди „Лъвско сърце“ за 2016 година. 

През април двама братя близнаци загубиха своя баща. Дни по-късно Веселин Минев и Йордан Минев играха един срещу друг в дербито „Левски“ – „Лудогорец“. Играха и в памет на баща си. 

През август други двама братя загубиха своя баща. Часове по-късно Илко Пиргов и Димитър Пиргов играха един срещу друг в мача „Локомотив“ (Пловдив) – „Левски“. Играха и в памет на баща си, отгледал мъжки момчета.

Затова и наградите „Лъвско сърце“ на името на Трифон Иванов отидоха в две семейства. Те са и в памет на Милчо Минев и Емил Пиргов. Заслужиха ги синовете им Веселин Минев и Йордан Минев, Илко Пиргов и Димитър Пиргов.

Трифон Иванов бе победител в анкетата точно преди 20 години, той е номер едно за 1996-а. Легендарният защитник почина на 13 февруари 2016 година.


AIPS_CARDS