Моринари Уатанабе: Станах президент на ФИГ, защото се учех от Нешка Робева


Президентът на Международната федерация по художествена гимнастика даде специално интервю за БНТ . Ето какво споделя той пред Радина Жекова.

Благодарение и на опита, и на знанията, които натрупва у нас, Моринари Уатанабе достига до президентския пост на Международната федерация по гимнастика (ФИГ).

„Да дойда да уча в България всъщност не беше мое решение, а на Токайския университет, в който следвах. Те имаха програма за обмен на студенти с Националната спортна академия и аз бях част от нея. Получавах стипендия в университета в Япония, тъй като семейството ми не е богато. И един ден просто ми съобщиха, че част от обучението ми ще премине в България. Така дойдох тук“, каза той пред нашата камера.

Уатанабе споделя, че пази много хубави спомени от престоя си у нас.
„Аз бях в България в момент, в който животът беше по-различен от сега. Мисля, че беше по-тежко. Но хората работеха много и учеха много. Именно тези две неща ми харесваха изключително във вашата страна. В това отношение България ми напомняше много на Япония“, допълни президентът на ФИГ.

Уатанабе пристига в България през 1980 година. Тогава се запознава и с Нешка Робева.
„Президент съм на ФИГ в момента именно защото съм се учил от Нешка Робева. И не само за художествената гимнастика, също така за живота и за изкуството като цяло. Изключително щастлив съм, че имам възможността да я познавам. По това време българската художествена гимнастика беше в разцвета си. Всяка година българка ставаше световна шампионка. Начинът на мислене на Нешка Робева е много близък до моя – виждането за живота, за важните неща. Сега, когато обикалям света, се старая на предавам нейните уроци.“

Уатанабе говори и за промените в оценяването, които целят гимнастическите спортове да станат по-разбираеми.
„Наясно съм, че не мога да променя много за един мандат на управление, но се старая да помогна за това гимнастическите спортове да станат по-разбираеми, да може да се обясни по-лесно защо едни състезатели получават по-високи оценки, а други – по-ниски. Именно поради тази причина сега работим върху промяна на оценяването в художествената гимнастика. Трябва да бъдем внимателни, защото ако не намерим баланса, този спорт може да заприлича на цирк, а ние не искаме това.“

„В момента с екипа ми разработваме проект, който да стартира през 2021 година. Целта ни е да разработим нови начини и да направим гимнастическите спортове по-полулярни. В него участват 10 души, които нямат нищо общо с нито една от нашите структури, защото промяната не може да дойде с хора отвътре. Те всички мислят само за конкуренцията помежду си. А ние всъщност се конкурираме с далеч по-известните спортове от нас – футбол, волейбол, баскетбол. И това е истинската битка, която ние трябва да спечелим, за да станем още по-харесвани и гледани.“
Само след няколко месеца Уатанабе отново ще е в България. През следващата година страната ни е домакин на Световно първенство по художествена гимнастика.
„Изобщо нямам съмнения, че ще се справите идеално с организацията на шампионата. Все пак с това се е заела Илиана Раева, а тя е доказала, че работи със замах и изпипва всичко до най-малкия детайл. Така че отсега мога да ви гарантирам, че Световното първенство ще премине по отличен начин“, завърши президентът на Международната федерация по гимнастика.


AIPS CARDS