Молдова спечели купата "Николай Колев-Мичмана" в Пазарджик и изравни България по титли от първенството за спортни журналисти


Молдова спечели футболния турнир за спортни журналисти от Югоизточна Европа за купата, носеща името на легендарния български коментатор "Николай Колев-Мичмана". Надпреварата се проведе в Пазарджик успоредно с годишния конгрес на Асоциацията на спортните журналисти от Югоизточна Европа, на който градът и България бяха домакини.

Така Молдова изравни България по брой спечелени титли в 9-годишната история на турнира. Двете страни са триумфирали по три пъти. По веднъж шампиони са ставали отборите на Румъния, Черна гора и Северна Македония.Турнирът "Николай Колев-Мичмана" през 2023 г. се проведе на терена с изкуствена настилка към стадион "Георги Бенковски" в Пазарджик.

Молдовците допуснаха само едно поражение с 0:1 от Черна гора, но с 4 победи стигнаха до първото място след благоприятно за тях стечение в останалите мачове. България допусна изравняване от черногорците за 1:1, а след редица пропуски и гол за 1:2 в последните секунди на мача с Молдова, което сложи край на надеждите за нова българска титла. Победа на Северна Македония над Черна гора се оказа решаваща, за да може Молдова да грабне специалната купа за №1 в Пазарджик и да отнесе преходния трофей "Николай Колев-Мичмана" у дома. Унгария спечели връчвания традиционно приз за феърплей.


Награждаването се състоя на специална церемония на плувен комплек "Балона" в Пазарджик.

Спортните журналисти от България, Гърция, Турция, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора, Унгария, Молдова и Кипър, които присъстваха на събитието в Пазарджик, аплодираха изявени младежи, които бяха подготвили специална програма. Овации заслужиха мажоретен състав "Мистерия", Виктория Александрова и Калоян Спасов от клуб по спортни танци "Импулс", които току-що бяха станали шампиони на България при младежите в многобоя, и представителен танцов състав "Чудесия". Пазарджишките таланти получиха специални благодарности от президента на Европейската асоциация на спортните журналисти Чарлз Камензули (Малта).
По време на награждаването имаше специална изненада и за основния "нападател" в организацията на събитието за спортните журналисти от Югоизточна Европа в Пазарджик - световната шампионка и олимпийска медалистка с ансамбъла по художествена гимнастика Ренета Камберова, която е и председател на "Младежки спортен клуб Пазарджик спортува". Именно тя даде символичния начален удар на футболния турнир за журналисти, а по време на закриващата церемония председателят на Българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров й връчи фланелка на националния отбор на България за журналисти с №1.


Българската асоциация на спортните журналисти организира конгреса на Асоциацията на спортните журналисти от Югоизточна Европа (SEESJA) и футболния турнир за купа "Николай Колев-Мичмана" в партньорство с Община Пазарджик, Асоциация "Докосни дъгата", "Младежки спортен клуб Пазарджик спортува", сдружение "Младежки гвардейски отряди" и със съдействието на Българския спортен тотализатор.


AIPS_CARDS