Футболист №1 за 2019 г. изпълни предизвикателството на спортните журналисти


Навръх 1 юни футболист №1 на България за 2019 г. Димитър Илиев подари 112 футболни топки на децата от школата на родния си „Локомотив“ (Пловдив). Капитанът на „смърфовете“ изпълни отговорността, поета пред българските спортни журналисти при избора си за футболист на годината. На официалния терен на стадион „Локомотив“ в „Лаута“, спазвайки мерките заради пандемията от коронавирус, на разстояние един от друг се бяха подредили момчета от различни набори в школата на „черно-белите“, заедно с техните треньори. Димитър Илиев дръпна кратка вдъхновяваща реч към момчетата от школата на „Локо“ (Пд), след което символично им „подаде топката“, подарявайки няколко от топките, с които младите таланти ще тренират, за да вървят по стъпките му. 


От 55-ата церемония "Футболист на годината", на която бе избран №1 за 2015-а, Българската асоциация на спортните журналисти отправя и предизвикателство към бъдещите победители - да помагат с личен пример за по-доброто бъдеще на българския футбол, да се срещат с подрастващи и да ги мотивират допълнително да се развиват. Конкретното предизвикателство към всеки следващ победител гласи: "Колкото спортни журналисти са гласували в съответната анкета, поне толкова топки да дари на школа или школи по негов избор." Димитър Илиев реши да дари топките на различните гарнитури на родния си клуб.


112 спортни журналисти от 44 медии гласуваха в 59-ото издание на анкетата "Футболист на годината", организирана в партньорство от "Дакс Медия", Българската асоциация на спортните журналисти и Българския футболен съюз. А Димитър Илиев бе определен за №1 за 2019 г.
На подаряването на топките на "Лаута" присъстваше и предишният футболист на „Локомотив“ (Пловдив), ставал футболист на годината – легендарният Христо Бонев-Зума, поканен лично от друга голяма футболна фигура на България, също носител на наградата – настоящият спортен директор на „черно-белите“ Георги Иванов-Гонзо.
А за финал на терена на стадион „Локомотив“ бе направена и паметна снимка с участието на общо шест „златни топки“ на българския футбол – трикратния №1 Христо Бонев (1969, 1972, 1973 г.), двукратния №1 Георги Иванов (2000 и 2001) и последния победител Димитър Илиев (2019 г.).
Христо Бонев, Георги Иванов и Димитър Илиев
"Първо, поздравления за хората, започнали тази традиция. Отлична идея на Българската асоциация на спортните журналисти, която значи и отговорност към бъдещето, и носи емоции – както за децата, така и за победителите в анкетата „Футболист на годината“. Аз реших да даря топките на децата от школата на „Локомотив“ (Пловдив), тъй като това е клубът, на който дължа най-много. Това е просто малък жест, с който мога да помогна. Надявам се децата да го оценят. Надявам се да се вдъхновят. И се радвам от срещата с тях", заяви Димитър Илиев.
А след това разкри какво е говорил пред момчетата от школата на "черно-белите". "Казах им, че след 10-15 години да донесат още трофеи във витрината на „Локомотив“ (Пловдив), така както ние го направихме, спечелвайки Купата на България през миналата година. Казах им, че трябва да се трудят, да имат воля, че няма да е лесно. Но който има качества и воля да преследва мечтите си, ще успее. Пожелах им да са здрави. И трябва да слушат треньорите, защото те са хората, които най-добре знаят какво е нужно на един футболист, за да расте. Пожелах им след време някое от момчетата, които сега бяха пред мен, да е на моето място като футболист №1 на България", добави Димитър Илиев.

AIPS_CARDS