Сбъдна се мечтата на Иван Йочев - приятели откриха изложба на големия спортен фотограф


Фотоизложба “Да си спомним за Иван Йочев” в памет на големия спортен фотограф бе открита на 14 юли във фоайето на Националния стадион “Васил Левски”. Изложбата може да бъде видяна в следващите две седмици. Тя включва около 50 фотографии на един от най-добрите спортни фотографи в България.

На откриването бяха десетки колеги и приятели на Иван, сестра му, любимият му племенник. Малкият Криси успя да усети голямата любов към вуйчо му и признателността към работата му. Получи и специален подарък - книга с автограф от легендарния Димитър Пенев. Ден след 77-ия си рожден ден Стратега уважи лично откриването. И се усмихна на своя снимка в изложбата.

Бончук Андонов представя племенника на Иван Йочев на легендарния Димитър Пенев. Стратега подари на Криси книга с автограф. СНИМКИ: StartPhoto

Тя е организира от фотографите от “Стартфото” Бончук Андонов, Костадин Андонов, Антон Узунов и Десислава Комарова.

Приживе Иван Йочев искаше да направи изложбата по случай 50-ата си годишнина. Но си отиде без време на 49. Близо 30 г. от живота си посвети на спортната фотография. Работи за вестник “24 часа”, "7 дни спорт", а до последно беше част от екипа на Sportal.bg. 

"Спортните фотографи не просто запечатват исторически моменти, не просто отразяват историята на спорта. Заедно със спортните журналисти те стават част от историята, пазители на историята. Нашата професия разказва и показва за сбъднати мечти. Но сбъдва и нашите собствени. Един наш приятел с голямо сърце имаше голямо желание - да направи изложба със свои снимки за 50-ата си годишнина. Но си тръгна без време. Днес негови колеги и приятели реализираха това негово желание, сбъднаха мечтата му. А Иван Йочев гледаше отгоре. Сигурен съм, че е направил страхотни снимки... Поздравления за инициативата и реализацията. Както се грижим за паметта на спорта, нека се грижим и за нашата собствена. И да показваме уважение към колегите си - когато е възможно и дори когато ни се струва невъзможно", каза Найден Тодоров, председател на Българската асоциация на спортните журналисти.AIPS CARDS