БАСЖ партньор в анкетата „Спортист на годината“


Вече е в ход гласуването за "Спортист на годината". От 2015-а партньор на организаторите от "Нове" е Българска асоциация на спортните журналисти!

„За мен е задължително нашата гилдия като институция да бъде официален партньор при организирането на най-престижните спортни анкети, победителите в които се решават с нашите гласове! По тази тема говорихме от април и първата стъпка вече е факт. Към момента постигнахме разбирателство БАСЖ да спомага за прецизирането на гласуването в анкетата, както и за осигуряването на максимална достоверност и коректност на вота. Или казано с прости примери от миналото - да няма един и същи човек, гласувал с второто и третото си име, да няма фалшиви журналисти или такива, които твърдят, че някога някъде са били стажанти за няколко дни и гласуват на база на този свой опит“, заяви председателят на БАСЖ Найден Тодоров.

„Всички сме критикували директно чрез медиите си организаторите заради различни неточности. Но представата ми за БАСЖ е тя да работи за престижа и нивото на най-престижната анкета у нас, стартирана официално от нашите предшественици през далечната 1958 г. Конкретната идея по този повод е вместо да чакаме някой пробив в системата, за да го осмеем пред аудиториите си, самите ние да помагаме за предотвратяването на грешки. И в годините напред да приближаваме все повече "Спортист на годината" до нивото и близостта на разбиранията ни, за да си я наричаме простичко "нашата анкета"...
Целта не е да има категорични рестрикции - трябва да приемем и факта, че новият свят е все по-подвластен и на новите медии. Но съм категорично против да се допускат до участие "фалшиви журналисти" или хора, вярващи, че имат право да участват в анкетата. Надявам се още от тази година дори опитите за пробив да бъдат нула. Но дори да има, тук вече идва ролята на всеки от нас. Организаторите са напълно отворени за препоръки, публикувани са и директните контакти на които могат да се изчистват неточности. Ако ги има, можем да ги изчистваме и ние...

Друга важна точка за мен е активността на самите нас, спортните журналисти! Колкото повече от хората, които всеки ден сме рамо до рамо или лице срещу лице със спортистите, гласуват, толкова по-адекватно ще е решението, излизащо от името на гилдията! Толкова по-незначително ще е влиянието на така наречените "други". И толкова по-представително и честно ще е въпросното решение, което остава със сериозна тежест в историята на българския спорт“, добави председателят на БАСЖ.

„Да, всички сме наясно колко трудна за избори на герои е 2015-а, но дори в такива моменти трябва да извличаме победите в името на бъдещето на българския спорт. Влизането на Българската асоциация на спортните журналисти като партньор в организацията на "Спортист на годината" аз приемам като такава победа“, завърши Найден Тодоров.


AIPS CARDS