Финалната десетка за "Спортист на годината" след гласуването в 66-ата анкета на спортните журналисти


След края на гласуването в 66-ото издание на анкетата на спортните журналисти „Спортист на годината“, вече е ясно кои родни атлети и отбори ще се съревновават за най-престижната спортна награда в България.

Според вота на включилите се в анкетата 107 действащи спортни журналисти, представители на 43 електронни и печатни медии, в челната десетка за определянето на Спортист №1 за 2023 г. се нареждат (по азбучен ред):
Алберт Попов (Ски - алпийски дисциплини)
Александър Везенков (Баскетбол)
Александър Николов (Волейбол)
Боряна Калейн (Художествена гимнастика)
Григор Димитров (Тенис)
Йоана Илиева (Фехтовка)
Карлос Насар (Вдигане на тежести)
Нургюл Салимова (Шахмат)
Петър Мицин (Плуване)
Стилияна Николова (Художествена гимнастика)

Първото място при отборите ще бъде определено между Националния отбор по волейбол за мъже до 21 г., Националния ансамбъл по художествена гимнастика, Националния отбор по шахмат (жени) и ПФК Лудогорец (Разград).

За категорията „Спортист с увреждания“ се съревновават (по азбучен ред):
Александър Асенов (Лека атлетика)
Георги Пеев (Алпинизъм/Плуване)
Георги Иванов (Баскетбол)
Ружди Ружди (Лека атлетика)
Християн Стоянов (Лека атлетика)

Ежегодно анкетата се организира успоредно с допитването за най-добър треньор на 2023 г. В 40-ото издание на анкетата Треньор на България, организирана от в. „Труд“, участие взеха 37 медии, които посочиха 18 специалисти в анкетните си карти. По традиция победителят ще получи картина от български автор.
Следват първите петима по азбучен ред:
Живко Жеков (шахмат)
Ивайло Борисов (ски)
Илиaн Илиев (футбол)
Николай Вакареев (плуване)
Петър Арнаудов (шахмат)

От години организаторите на анкетата „Спортист на годината на България“ работят в тясно партньорство с Българска асоциация на спортните журналисти. Това осигурява максимална прозрачност и коректност на вота.

Продължавайки традицията на това партньорство, победителите ще бъде обявени на 4 януари 2024 г.на специално събитие, организирано от БАСЖ в присъствието на водещи спортни журналисти.


AIPS CARDS