Спортните журналисти организират турнир „Да помогнем на Бобка”


Спортните журналисти от цяла България организират благотворителен турнир по футбол под надслов „Да помогнем на Бобка”. След като по-рано тази година гилдията им събра средства за лечение на болния от амиотрофична латерална склероза бивш футболист Аян Садъков, сега редактори и репортери от бранша искат да помогнат на 10-годишната Боряна Дикова. Детето в момента се лекува в Германия от тумор на яйчниците, след като преди това е изкарало неуспешно и погрешно лечение в България. 
Турнирът „Да помогнем на Бобка” ще се проведе на 13 ноември, от 10 до 12 часа на откритото ВИП-игрище на комплекс „Академик” до зала „Фестивална” в София. За участие са поканени четири отбора – тимът на спортните журналисти „Медиа Юнайтед”, състав от ветерани и звезди, отбор на футболните съдии и „Отбора на надеждата”, който представя България тази година на световното първенство за бездомни хора в Чили.
Ето какъв е случаят с Боряна Дикова, разказан ни от бабата на детето Любов Тотева: „На 4 ноември 2013 г. племенницата ми е заведена в болница “Пирогов” с оплаквания от болки в корема. Лекарите напипват голямо образувание и веднага я изпращат на скенер. Машината е стара и в лошо състояние. Въпреки това те виждат злокачествен тумор на десния яйчник. Извършват операцията, отстраняват тумора, както и яйчника.
Препоръчват лечението да се продължи с химиотерапия. Сестра ми веднага пуска документи към държавната комисия за лечение на деца в чужбина и успява да спечели достатъчно пари, за продължаване на лечението в Германия. Пристигайки в Мюнхен след една седмица, детето веднага е изпратено на скенер, за да се види какво е неговото състояние.
Преглеждайки резултатите от скенера, лекарите в Мюнхен констатират наличието на тумор и на левия яйчник. Те са много изненадани, защото детето вече е минало през скенер в България, както му е направена и операция. И така, две седмици след първата операция, Борянка е подложена на втора, при която е изваден и левият яйчник заедно с тумора, прикрепен към него. За детето щеше да е фатално, ако то беше останало в България да се лекува само с химиотерапия, защото тя повлиява на разсейки, но не и на цели тумори.
Днес, година след поставената страшна диагноза, цялото ни семейство и най-вече Борянка, продължаваме да се борим. Нужни са пари за:
1. Престоя им в Германия.
2. Пътни, защото през няколко седмици се налага пътуване и престой в Дюселдорф, където върви терапията с нагряване и изгаряне на туморните клетки с лазер.
3. Хонорари на лекарите, които оперират Боряна, тъй като до момента тя е претърпяла общо 4 операции.
4. Пари за странични манипулации като преливане на тромбоцити и закупуване на имуностимуланти, които се налагат често заради отслабения организъм на детето.”
Даренията, освен на самия футболен турнир, могат да се правят на следните банкови сметки:
Сметка в лева:
IBAN: BG48 RZBB 9155 1066 4654 17
BIC: RZBBBGSF
Любов Иванова Тотева
Сметка в евро:
IBAN:BG36RZBB91551466465406
BIC: RZBBBGSF
Lubov Ivanova Toteva


Sport Toto - Header