Позиция на БАСЖ за нарушеното право на труд на журналистите


Българската асоциация на спортните журналисти (БАСЖ) изказва категоричната си позиция срещу безпрецедентното нарушаване на правото на труд на журналистите от ТВ7 и NEWS7. И в същото време изразява пълната си подкрепа към колегите, които бяха възпрепятствани да изпълняват служебните си ангажименти. 

Ограничаването на достъпа на журналистите до работното им място чрез силови методи след опита за спиране на ефира на двете телевизии е удар по правото на свободно изразяване и правото за упражняване на професионалните ангажименти. Журналистите бяха поставени в роля на директен потърпевш с нарушено право на труд.

Управителният съвет на БАСЖ определя спирането на журналистите да изпълняват задълженията си като пълно потъпкване на професията, водещо до нарушаване и на конституционното право на гражданите да бъдат информирани.

Като частен случай от генералния проблем определяме за недопустимо в демократична държава, член на ЕС, спортните отдели на двете телевизии да бъдат лишени от възможност да отразят актуалните събития от деня - представянето на Любослав Пенев за треньор на ЦСКА и реванша за купата на България по футбол "Левски" - "Лудогорец".


AIPS CARDS