Почина легендарният спортен журналист Климент Величков


Почина Климент Величков - един от най-известните спортни журналисти навремето в България, който заминава за Чикаго с настъпването на новото хилядолетие, за да продължи журналистическия си път - отново насочен изцяло към България.

В последните години легендарният журналист се завърна в България. Починал е на 20 ноември, на 84 години. Поклонението пред него ще бъде в Ахелой, съобщиха приятели от "неговия" чикагски вестник "България сега".

Климент Величков е роден на 12 юни 1936 г. Посвещава целия си живот на журналистиката.

Първият му допир с печатарското мастило е в полиграфическия техникум. След Спортната Академия и дипломата по българска филология, започва дългото му журналистическо пътешествие.

Най-славните му години са като първи зам. главен редактор на ежеседмичника “Старт” (600-хиляден тираж). По-късно продължава славната традиция на "Старт" и в Чикаго. Преди това е зам. главен редактор и на вестник “Спорт”.

Бил е на 7 олимпийски игри като официален представител на българската преса, осем пъти е отразявал тенис турнира от "Големия шлем" "Уимбълдън", присъствал е на множество световни първенства по вдигане тежести, волейбол, гимнастика, гребане и др. Но това, с което особено се гордее, е участието му на две световни първенства за журналисти по тенис, нищо че се е състезавал по хвърляне на копие за юноши.

Даже е почетен гражданин на Обърн, близо до Сиатъл. Лично кметът му го връчва като представител за България в „Игрите на добра воля” през 1990 г. Успял е да напише и над 500 журналистически материали, книги и сценарии на спортна тематика докато непрекъснато е пътувал. По негов сценарий има и документални филми.

Главен и първи редактор на вестник „България” в Чикаго през 2001 г., от 2002-а той оглавява седмичника „България 21 век” , както и спортното издание „Старт БГ”, които имат над 300 издадени броя. Успява да подпомага и издания на колеги, какъвто е случаят с основания в град Финикс, Аризона, „Български Хоризонт”. Последно е зам. главен редактор на вестник „България СЕГА”.

Климент Величков, Таня Михайлова и Шевкет Чападжиев в кафе “Авангард” в Чикаго Снимка: eurochicago.com

"Беше великолепен спортен журналист, беше сладкодумен разказвач на спортни истории, беше щедър приятел и учител на всеки млад колега, беше верен на професията до последния си земен ден. Сбогом, приятелю!" Това написа към колегите от Българската асоциация на спортните журналисти Ваня Влашка - друг доказан български спортен журналист, поел своя път зад Океана.


AIPS CARDS