Огнян Георгиев и Петър Василев са носителите на наградата „Люпи и Мичмана“


Огнян Георгиев – журналист от вестник „България днес“ и боксов телевизионен коментатор, спечели наградата „Люпи и Мичмана“ за журналистическа активност и стойностна работа през 2017, а доайенът Петър Василев - дългогодишен коментатор и журналист от спортната редакция на БНТ, бе удостоен с наградата за цялостен принос към професията. Двамата получиха призовете си от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Церемонията за деветите годишни награди за спортна журналистика „Люпи и Мичмана“ се проведе в Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски“ в присъствието и на ректора на НСА Пенчо Гешев, спортни величия и спортни журналисти.

„За мен е огромна чест и привилегия за поредна година да участвам във връчването на наградите на името на две от легендите в българската журналистика Людмил Неделчев и Николай Колев. Всички носители на наградата до момента са изключително достойни хора, притежаващи най-високите стандарти за морал в българската спортна журналистика. Петър Василев отдавна се е превърнал в легенда и образец на чистата телевизионна журналистика. Впечатлен съм от разработките на Огнян Георгиев за ситуацията в световния бокс. Изключително интересни материали, които разтърсиха из основи Международната федерация и помогнаха този така обичан от българите спорт да бъде изчистен от управлението, което нанесе много сериозни щети върху неговия имидж“, заяви Кралев.

Носителят на наградата за 2017 г. Огнян Георгиев благодари на човека, който му е показал първите стъпки в професията. И последваха заслужени аплодисменти за присъстващия на церемонията негов учител Бойко Оков. Както и за въвелия го в телевизионния коментар Камен Петров.
Бойко Оков, Огнян Георгиев и Камен Петров. СНИМКИ: ИЛИЯН ТЕЛКЕДЖИЕВ, LAP.BG
„Докато гледах закриването на олимпийските игри – как пред пълния стадион в Южна Корея връчват 14-ия олимпийски медал на легендарната ски бегачка от Норвегия Марит Бьорген, намерих символика в числото 14, тъй като това бяха и 14-ите олимпийски игри, които аз съм отразявал. Затова получената награда е много специална за мен, приемам я като моето олимпийско признание“, каза Петър Василев.

Като символ на приемственост на връчването на пластиките за призьорите присъства носителят на наградата „Люпи и Мичмана“ за 2016 г. Едуард Папазян, както и победителят за 2015-а Желю Станков.

Председателят на БАСЖ Найден Тодоров, носителят на наградата за 2016 г. Едуард Папазян, председателят на журито Асен Минчев, Огнян Георгиев, Красен Кралев и Петър Василев

Легендата на българската и световната борба Петър Киров изказа специални благодарности към гилдията. „Започнах спортната си кариера на 21 г. Дотогава името ми го бяха писали в акта за раждане и после в бележника. А в един момент буквално извираше отвсякъде, нямаше ден, в който да не го прочета или чуя – във вестника, по телевизията, по радиото. Всичко това благодарение на спортните журналисти, с които наистина сме едно семейство. И за мен е чест да бъда отново на връчването на наградите на имената на големи личности като Николай Колев и Людмил Неделчев“, каза двукратният олимпийски, трикратен световен и четирикратен европейски шампион по борба.

Петър Киров и Пенчо Гешев

По време на церемонията бяха почетени и трима футболисти, част от общото спортно семейство – напусналите този свят в последните дни Павел Панов, Георги Марков и Цветан Веселинов–Меци.

„На всички колеги спортни журналисти пожелавам да бъдат етични като Павел Панов, железни в работата си като Георги Марков и мозъкът им да бъде толкова бърз, колкото бърз е бил по крилото Цветан Веселинов“, каза председателят на Българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров.

Найден Тодоров


Sport Toto - Header