"Мобилтел" навлиза на медийния пазар със спортна телевизияФутбол, тенис и още нещо
Каналите ще се излъчват на български език и ще покриват най-различни спортове. "Мобилтел" е взела правата за холандското, руското и китайското футболно първенство, което напоследък хвърля милиони долари, за да привлече световноизвестни играчи като Карлос Тевес. Голямо внимание е отделено и на тениса, като ще бъдат излъчвани всички турнири от серията "Мастърс" и категорията ATP 500, както и някои от ATP 250. Досега правата за повечето от тези състезания се държаха от "Булсатком". Телевизията ще има и собствени коментарни студия.
Сред другите спортове са баскетбол (ще бъдат излъчвани мачове от Евролигата), волейбол, хокей (Националната хокейна лига), моторни (NASCAR и Moto GP), голф и екстремни състезания. Феновете на бойните спортове ще гледат ММА двубои от UFC. Каналите ще са 24-часови, като голяма част от времето ще има преки предавания и коментарни студия. Докато първите два канала - Mtel Sport 1 и Mtel Sport 2, ще отделят внимание повече на традиционните спортове, EDGEsport ще се фокусира върху екстремните състезания. Всичките ще предават в HD качество.
Цените
Засега спортната телевизия на "Мобилтел" ще се предлага единствено за клиенти на оператора. Само Mtel Sport 1 ще струва 1.99 лв. за двегодишен абонамент на потребителите на телевизия от телекома и blizoo. Цената без абонамент пък е 3.99 на месец. Пакетът за трите канала ще струва 2.99 лв. на месец за двегодишен абонамент и 5.99 лв. - без такъв. За клиентите на мобилната услуга Mtel NOW (10 лв. на месец), която може да бъде гледана през смарт устройства, достъпът до каналите е безплатен. "Засега няма да предлагаме услугата и през други оператори, но ще водим разговори, ако има интерес от тяхна страна", заяви Симеон Донев, старши директор "Маркетинг" в "Мобилтел". Той уточни, че няма как това да стане в близките шест месеца.
Пазарът
С навлизането и на "Мобилтел" в спортния сегмент потребителите ще трябва да избират между няколко платформи, за да гледат любимите си спортисти и отбори. "Булсатком", който досега държеше тенис правата за сериите "Мастърс", дава мачове и от испанското футболно първенство. Специализираните канали са налични само за абонати на оператора. От своя страна Diema Xtra на "Нова телевизия" дава мачовете от английския шампионат, Националната баскетболна лига, френското първенство и българската Първа професионална лига, като и Формула 1. Цената й пък е 5 лв. на месец и се предлага от много оператори. Присъединяването на нов играч на пазара ще ожесточи още повече битката за правата за най-популярните спортове.


AIPS CARDS