Информация за срещата между спортни журналисти и Кирил Домусчиев


Българската асоциация на спортните журналисти (БАСЖ) връчи лично на Кирил Домусчиев позицията си за крайна нетърпимост срещу всеки опит за незачитане на гилдията, работата на журналистите и правото им на свободно изразяване на мнение. Собственикът на „Лудогорец” я прие по време на неформална среща с представители на гилдията, признавайки голямата си грешка.

Домусчиев прие и задължителното искане от БАСЖ за публично извинение към репортера на bTV Димитър Тасев и спортните журналисти като цяло. И поднесе извинението си пред камерите на чакащите го след срещата телевизии, както бе отправена и обидата след мача с „Локомотив” (София).
Срещата между представители на спортни редакции и собственика на „Лудогорец” се проведе в пресклуб „България” на Националния стадион „Васил Левски” по инициатива на БАСЖ. Кирил Домусчиев обяви, че редуцира до минимум интервютата си на спортна тематика. Първоначално той заяви решението си, че спира изцяло спортните си интервюта, но след диалог Домусчиев промени мнението си - че медийните му изяви по спортни въпроси ще бъдат минимални и регламентирани.

След като изслуша критиките от присъстващите спортни журналисти и отговори на поставените въпроси, Домусчиев се ангажира, че лично ще съдейства за цялостна промяна в отношението към медиите.

Бе взето решение след края на футболния сезон да се проведе нова среща с БАСЖ, на която да се внесат и конкретни искания за подобряване работната среда на спортните журналисти и отношението към тях от спортните хора и институции.

Управителният съвет на БАСЖ изрази становище, че случаят в Разград трябва да служи за пример за категорично недопустимо поведение, каквото ще бъде атакувано всячески от гилдията. Проведената среща е цивилизован опит за даване на тон за подобряване на медийната политика на спортните хора и клубове, но тя не променя и на йота позицията на БАСЖ. А именно: „Открита война срещу агресията и унижаването на колеги, изпълняващи служебните си задължения. Война с всички „оръжия” на свободното слово и активна гражданска позиция от страна на спортните журналисти. Призоваваме колегите към трайно критично отношение, силни коментари и изразяване на категорична нетърпимост към погазените ни права и чест. Призоваваме отношението към всеки, дръзнал да уронва престижа на професията ни, да бъде безкомпромисно спрямо разбиранията на отделните журналисти, но и гарантираме, че ще се стремим към общи действия на гилдията като такава, без да нарушаваме интересите на нашата аудитория.”


AIPS CARDS