„Диамантената“ Мадлен Радуканова развълнува Айтос с инициативата си „Година на благодарността“


АВТОР: ВИКТОРИЯ ПЕТРОВА*

24 февруари. Пореден ден в епохата на вече залязващата COVID пандемия, тъжен ден заради избухнали по тъмно военни действия заради зараждащото се военно напрежение в световен мащаб. На пръв поглед - обикновен мрачен четвъртък в България. Но не и в очите на айтозлии.

За малкия град, разположен на една ръка разстояние от Бургас и морето, 24 февруари е специален ден, очакван с трепет и вълнение - както за малки, така и за големи. Айтос посрещна златната гордост Мадлен Радуканова, която заедно със съотборничките си от ансамбъла покори най-високия връх на олимпийските игри в Токио през 2021 година и прослави България и българската художествена гимнастика по целия свят.

Визитата на олимпийската шампионка в Айтос бе част от личната ѝ инициатива „Година на благодарността“, която ще се осъществи през 12-те месеца на 2022 година в различни български градове. За децата и младежите от община Айтос беше изключителна чест да бъдат сред първите, срещнали се на четири очи със златната олимпийска медалистка и нейните партньори - Денислава Ангелова - председател на асоциацията „Докосни дъгата“, и Найден Тодоров - председател на Българската асоциация на спортните журналисти.

Дворът на СУ „Христо Ботев“ в Айтос се оживи от стотици ученици и учители, тръпнещи в очакване да видят диамантената Мадлен. В своята над 150-годишна история учениците на СУ „Христо Ботев“ неведнъж са имали досег до редица вдъхновяващи и значими личности - писатели, актьори, певци... Но за пръв път портите на училището прекрачи олимпийска шампионка, дала повод за национална гордост с успехите си. По традиционен български обичай девойки в народни носии посрещнаха Мадлен Радуканова, Найден Тодоров и Денислава Ангелова с питка и шарена сол, а младежите от VI ученически гвардейски отряд направиха тържествен шпалир в тяхна чест. Тържествеността би могла да се сравни с церемония за откриване на учебна година, еуфорията - също. Настъпи и дългоочакваният момент за всички, копнеещи да се докоснат до любимата си гимнастичка, окичена с олимпийското злато. Море от развълнувани деца заобиколиха Мадлен, желаещи автографи и снимки с нея. Малчугани от първи клас просто искаха да я пипнат. И шампионката, и медала й. И се чуваше: „Истинска е. Истински е.“

Визитата на олимпийската ни шампионка продължи в училищната библиотека. На срещата присъстваха младши посланиците на Европейския парламент, представители на „Клуб по видео и фотожурналистика“, театрални и спортни таланти, част от гвардейския отряд, бивши и настоящи ученици. Всеки от присъстващите имаше шанса да се обърне лично със своите въпроси към Мадлен и Найден Тодоров. Особено любопитен за публиката се оказа светът на художествената гимнастика през очите на Мадлен - нейните тренировки, мотивация, трудности, контузии, любими уреди, трика, режим на хранене... Не пропуснаха да я питат дали не се планира турне из страната на олимпийските шампионки със спектакъла „Сън“, очаквано с нетърпение от феновете. Гимнастичката разказа увлекателно за незабравимите моменти на ансамбъла от олимпийските игри в Токио, а за финал се обърна с ценни съвети за успех към бъдещите спортни таланти.

В отворената дискусия активно участие взе и спортният журналист Найден Тодоров, който успя да увлече присъстващите с лични истории от своята кариера, сред които беше и първата му среща с бъдещите олимпийски шампионки от ансамбъла по художествена гимнастика. Именно след усещането колко различни са тогавашните все още непознати момичета и след негова статия във вестник „24 часа“, Мадлен и съотборничките й получават прозвището „диамантени“. Защото имат заложбите да не бъдат просто „златни момичета“, сравнявани с предишния ни голям отбор, бронзов медалист от игрите в Рио. Те и шлифовчикът им Весела Димитрова са оприличени на български диаманти. И в Токио доказват на света, че са такива, че са различни – имената им ще останат в историята като първите олимпийски шампионки за българската художествена гимнастика.

След въпрос за запомнящ се момент Найден Тодоров разказа история, обвързана именно с човешкото отношение и благодарността, идващи от най-големите. За случайна „среща“ с легендарния мениджър на футболния „Манчестър Юнайтед“ сър Алекс Фергюсън – докато българският журналист върви по дълъг път сред зелени поляни, за да стигне до базата на „Манчестър Юнайтед“ и да опита да пита Алекс Фергюсън дали ще привлече Димитър Бербатов, изведнъж приближава и спира луксозен автомобил. Прозорецът се смъква. И вътре е самият Фергюсън. Спира, само за да поздрави намиращите се край пътя работници и коняри. И продължава по пътя си напред. Едно наглед простичко „благодаря“. А толкова ценно.

В края на дискусията Мадлен отново попадна пред обективите на всички, желаещи да запечатат в снимка вълнуващата си среща с нея и да получат картичка с автограф. Не остана незабелязан и благородният жест от страна на инициативата към тазгодишните абитуриенти на СУ „Христо Ботев“, които получиха карти за сериозна отстъпка при покупка на официално облекло от известен български бранд за мъжка мода.

Детските усмивки, искрящите от радост очи и позитивната енергия, витаеща наоколо след вълнуващата ни среща с Мадлен Радуканова, са гарант за успеха на кампанията „Година на благодарността“. А целта на инициативата - повече от оправдана. Докосвайки се до успешни личности като невероятната Мадлен, десетки деца и младежи почерпиха от мотивацията, вдъхновението и волята да преследваш мечтите си - не само в спорта, но и в живота.

*Авторът на статията е сред вдъхновените млади хора от Айтос, присъствали на срещата. Има интерес към писането и журналистиката.
На снимката: Олимпийската шампионка Мадлен Радуканова с талантливата Виктория Петрова от Айтос


AIPS_CARDS