Делян Кючуков е носител на наградата "Люпи и Мичмана" за 2023 г., Жаклин Михайлов - за цялостен принос към професията


Делян Кючуков от вестник "Сега" е носител на наградата за спортна журналистика "Люпи и Мичмана" за 2023 година. Жаклин Михайлов - анализатор на вестник "Тема Спорт", получи приза за цялостен принос към българската спортна журналистика в 15-ото издание на наградите, носещи имената на Николай Колев и Людмил Неделчев.

"Много съм благодарен за тази награда. Това е голямо признание за мен, вече 34 години се занимавам със спортна журналистика. Искам да благодаря на моето издание, на "Сега", където нито веднъж за 24 години някой ми е казал какво да напиша, какво да не напиша, каква тема да си избера и коя тема да я спра. Това за мен е много важно и затова продължавам да работя там. Имам много хубави колеги, аз съм си ги избирал, вече над 20 години работя с тях. И си пожелавам да продължаваме заедно. Не мога да не спомена моя баща Христо Кючуков, който ме тласна в тази професия и щеше да е много радостен... Познавах Люпи и Мичмана. Особено с Мичмана си говорехме много. Той ми се обаждаше да ми казва къде съм сбъркал нещо, къде и кога трябва да се направи нещо повече. Изключителни хора. Така че тази награда наистина е голяма чест за мен", заяви Делян Кючуков.

"Благодаря на колегите за признанието, това са 40 години в любимата професия. Точно преди 50 г. си купих първия вестник "Старт", бях на 9 г. Отборите от "Снимка за вашия албум" бяха много важно нещо. Отборът тогава беше ФК "Фола" (Люксембург), играеха с "Берое". През следващите много години "Старт" стана за мен почти като библия. Четях го по десет пъти. Макар да съм от София, до 10-годишна възраст живях бри баба и дядо в Елхово. Редях се на опашки от над 100 души, за да си купя един "Старт". Той идваше в сряда. В София са били с предимство, тогава са го купували във вторник вечерта, но в Елхово идваше с влака чак вторник следобед. И докато дойде, над 100 души се нареждахме и извивахме опашки. Ако някой не успееше да си го купи, беше страшна трагедия. Аз брой на "Старт" не пропусках. Разказвам тази история, защото всъщност заради това съм тук. Ако не беше онзи първи брой на "Старт", може би щях да тръгна по друг път. Десетки изключителни колеги проправиха тази пъртина. Те са с огромна заслуга професията ни да бъде това, което е. Това е важна професия, без нея не може. Вярно е, че мнозина смятат, че да се състезаваш и да печелиш е най-важното нещо. Но, повярвайте ми, ако не беше армията от спортни журналисти в Америка, славата на Американското лято въобще нямаше да бъде тази, която е. Проводник на тази емпатия е спортният журналист. А най-важното му качество е сърцето. Ако спортната журналистика не ти е в сърцето и не изпитваш същата емоция като спортиста, който е направил постижението, нещата няма да се получат", заяви Жаклин Михайлов.

"Имам невероятни истории с господата, величия, легенди, икони, невероятни хора Николай Колев и Людмил Неделчев. Първата ми среща с Николай Колев беше на Евро 1992, това беше докосване до идол. Николай Колев беше известен навсякъде. В онези времена го спираха колеги от най-различни държави. По време на европейското първенство видях как при него идваха спортни журналисти от поне десетина държави. Той наистина беше звезда. С Люпи Неделчев сме от една кръвна група. Той беше един от малкото, които се справяха добре и като телевизионен журналист, и като пишещ, което не е много лесно. Людмил Неделчев беше на нивото на най-добрите пишещи, а към това трябва да прибавим, че беше звезда и в телевизионната журналистика", добави още Жаклин Михайлов.

По традиция церемонията по връчването на наградите "Люпи и Мичмана" се проведе в Музея на спорта на Националния стадион "Васил Левски". Присъстваха съпругата на Николай Колев - Лидия, и внуците на Людмил Неделчев.


AIPS_CARDS