Д-р Валентин Великов с приз “Лъвско сърце”: Наградата е за целия екип в Копенхаген, за мен е първа и много специална


Докторът на “Лудогорец” Валентин Великов получи официално наградата “Лъвско сърце - Трифон Иванов”, която Българската асоциация на спортните журналисти връчва за шести път по време на “Футболист на годината”. Великов бе в екипа от специалисти, притекли се първи на помощ и спасили живота на датския национал Кристиан Ериксен по време на мач от европейското първенство миналото лято. Великов обяви скромно и с вълнение в гласа, че тази първа награда в живота му го прави много горд, още повече че е на името на негов футболен идол - Трифон Иванов.

“Искам отново да подчертая, че нашата работа във футбола е екипна. Един без друг не можем. Приемам наградата от името на целия екип, който бяхме в Копенхаген. Като вид награда ми е първа. Досега съм получавал морални награди от футболисти и пациенти. Тази е специална за мен”, каза доктор Великов.
В залата да го уважи бе и легендарният ни спортен лекар Михаил Илиев. А Великов му благодари специално, тъй като всичко е научил от него.

Д-р Валентин Великов получава наградата "Лъвско сърце - Трифон Иванов" от председателя на Българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров.

Д-р Великов бе попитан и за ситуацията в Копенхаген и спасяването на Ериксен, както и за чувството сега, когато Кристиан се върна в игра. “Връщам се непрекъснато към онзи момент. Възхищавам се на играча, че събра смелост да продължи футболния си път. Това е емоционален и психологичен момент да преодолееш и да продължиш напред. Футболът е по-силен от всички.

При правилна и бърза реакция възстановяемостта може да е до 100%. Когато има дефибрилатори и добре обучен екип, може да стигне до 100%”, обясни Великов.
“Герой не се чувствам. След около 20 години трудов стаж за пръв път излизам на преден план пред толкова микрофони и затова съм толкова смутен”, добави той.
Д-р Великов поздрави и колегите си, реагирали адекватно при инцидента с вратаря на “Славия” Георги Петков на мача с ЦСКА. Вратата на линейката обаче дълго време не се отваряше. “Това показа, че трябва да ни светне сигналната лампа и да се погрижим за оборудването на стадионите”, каза Валентин Великов.AIPS CARDS