БАСЖ отличи 15-годишни дебютанти


Церемонията футболист на годината за 2016-а бе с идейна линия „с мисъл за бъдещето“. Затова и започна с две отличия от Българската асоциация на спортните журналисти за две 15-годишни момчета – Ияд Хамуд от“Локо“ (Пд) и Кристиан Добрев от „Ботев“ (Пд), които дебютираха в българското първенство и се наредиха в челото на класацията за най-младите играчи в родния елит. 

№1 по този показател остава Янко Кирилов, който през 2016-а навърши 70 години. На 21 май 1961 г. Янко Кирилов излиза на Националния стадион за „Левски“ срещу „Миньор“ (Перник), за да влезе в историята. На 15 години, два месеца и 11 дни той надминава постижението на Георги Соколов и записва непобедения и до днес рекорд за най-млад футболист, играл в елитната ни дивизия.

На 20 ноември 2016 година Ияд Хамуд облече фланелката на „Локомотив“ (Пловдив) в дербито с „Ботев“, за да дебютира в Първа лига на 15 години, 3 месеца и 27 дни. Ияд вече е на второ място във вечната ранглиста непосредствено след Янко Кирилов и преди Георги Соколов.

На 26 ноември 2016 г. Кристиан Добрев влезе за „Ботев“ (Пловдив) срещу „Лудогорец“ ден преди да навърши 15 години и 7 месеца. Бургазлията също се нареди в челото на тази класация, попадайки в топ 5 на най-младите дебютанти.


AIPS_CARDS