Румен Пайташев написа книгата на своя живот


Знаменити истории от футболните си пътешествия в 111 държави събра в “скромните” 784 страници легендата на спортната журналистика Румен Пайташев.

Съвсем скоро след като излезе петата му “Световна футболна енциклопедия” (четири на хартия и една дигитална), емблематичният журналист и изключителен статистик представи най-различната си книга - този път не за легендарни футболни личности и събития, а за себе си.

66-годишният Пайташев през юли ще направи 43 г. в професията. Присъствал е на 40 големи първенства. Сред тях са 8 световни и 9 европейски по футбол. 8 пъти е бил на “Копа Америка”, 4 пъти отразява Купата на Африканските нации. Два пъти е на олимпийски игри. След 20 книги и едно дигитално издание на световната футболна енциклопедия издаде мемоарите си - “Животът не е само футбол, но футболът е моят живот”.
Румен Пайташев с дъщеря си Кристина по време на представянето на “Животът не е само футбол, но футболът е моят живот” - мемоарите на легендарния спортен журналист и енциклопедист в Музея на спорта на Националния стадион “Васил Левски”.    СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

“Имам немалко книги зад гърба си, но тази е по-специална, защото това е книгата на живота ми. Акцентът пада върху футболните ми приключения по четирите краища на света. Книгата е своеобразен микс между футбол, журналистика и опознавателен характер за някои екзотични страни", заяви Пайташев.
"Написването не ми отне кой знае колко време, защото съм си водил дневник по време на пътешествията. Започнах да водя дневника при известното ми пътешествие, когато с влак стигнах до Пекин. Дотогава разчитах единствено на паметта си, но прецених, че колкото и да разчитам на нея, не бих могъл да обхвана целия спектър от емоции и събития", добави той.

"Постарал съм се да опиша всичко, да благодаря - особено на хората, които в по-малка или по-голяма степен са ми съдействали да осъществя намеренията си. Защото без приятелите аз не бих могъл да го направя.

Благодаря и на тези, които са ме приютявали по различните краища по света. Бих могъл да кажа, че имам доста добра агентурна мрежа по света. Надявам се да я разширя.

Не на последно, а на първо място благодаря на своето семейство за разбирането, което е имало към мен. Благодарение на него съм успял да осъществя мечтата си", каза още Пайташев.

С усмивка вметва, че тези 784 страници са "животът му - накратко".


Живот и здраве, с неговата страст към футбола и неизчерпаема енергия за нови емоции и лудории в името на любимата игра, ясно е, че ни очаква и втора част. Макар да е описал футболните си пътешествия до момента, Румен Пайташев не смята да спира да преоткрива нови светове.

Защото както завършва посвещението към своите родители и семейството си: "...още с раждането си съм се заразил с "футболна болест", която при мен е доживот".


Буквално седмици преди да представи книгата на живота си Румен Пайташев издаде петата си Световна футболна енциклопедия.


AIPS CARDS