Момче от Либерия със специална награда от българските спортни журналисти


Българската асоциация на спортните журналисти връчи специална награда от името на гилдията на Едуин Джонсън от Либерия – момче, дошло в България, за да участва със страната си на Световната купа по футбол за деца в неравностойно положение SATUC. Едуин, показал и футболни качества, и изключително достойно поведение и възпитание, бе избран за пример как чрез спорта и съвестното отношение всяко дете в неравностойно положение може да промени настоящето си и да изгради по-добро бъдеще.
БАСЖ нарече специалния приз за най-достойния на Световната купа „Момче, за което ще се пише“. А Едуин Джонсън – сънародник на легендарния Джордж Уеа, но с много по-неблагосклонна съдба, показа и на професионалните футболисти каква трябва да е движещата им сила – любов към играта, уважение към хората и благодарност, че изобщо могат да се занимават с любимия спорт.
Председателят на Българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров връчи приза на Едуин, но за „Момчето, за което ще се пише“ бе много по-важна приятелската прегръдка. „Благодаря, това е най-хубавият ден в живота ми“, каза Едуин Джонсън. И се разплака. В знак на уважение каза лично "благодаря" и стисна ръката на всеки един от служителите в БФС, работили по организацията на Световната купа, и на посланиците на SATUC, сред които португалската футболна звезда Нуно Гомеш и катарската принцеса Шейха Ал-Тани.
Прегръдка, която значи много повече от медали и награди. СНИМКИ: ИЛИЯН ТЕЛКЕДЖИЕВ, LAP.BG
12 отбора участваха в Световната купа за деца в неравностойно положение в София на на Националната футболна база "Бояна". Шампион стана Нигерия след победа на финала над Либерия. България спечели третото място след успех в малкия финал над Мароко.
„Много от вас дойдоха в България без да имат свое семейство. Но вече всички заедно сме част от голямото семейство на спорта. Наслаждавайте се на новите приятелства, направени в България. Често уроците от спорта са много по-ценни от медалите. Вярвам, че положителните емоции от София ще ви дадат сили и надежда. Зад всеки от вас се крие момче, за което ще се пише“, обърна се към участниците от Световната купа председателят на БАСЖ Найден Тодоров.
Българската асоциация на спортните журналисти беше официален партньор на БФС за популяризирането на каузата на Световната купа по футбол за деца в неравностойно положение SATUC.

AIPS_CARDS