Mария Гигова – синхрон между изкуството и спорта


„Най-добрата шампионка в целия свят“ – убеден е Явор, внук на първата абсолютна трикратна световна шампионка по художествена гимнастика Мария Гигова.

Пример в спортната история нa България и човек, който носи изкуството в себе си.
Тя е първата! Една от четирите гимнастички в света, които са спечелили 3 световни титли в кариерата си. После са Мария Петрова, Евгения Канаева, след нея и Яна Кудрявцева.

“Аз съм българка – споделя легендата Мария Гигова. – Tова чувство е част от мен. Всяка титла първо е била за България, след това и за мен. Всяко качване на подиума е удовлетворение – за мен, за публиката, за родината. Защото се издига българският флаг”.
Малко думи биха били достатъчни, за да обхванат постиженията на твореца на гимнастическия килим, който участва в пренаписването на историята на художествената гимнастика – не само в България, но и на световно ниво.

В навечерието на нейния 70-ти рожден ден се срещнахме, за да поговорим за границите на спорта и изкуството, за човешкия път – преднарчетан или не, за същността на гимнастиката като симбиоза между музика, техника на тялото и уреда. И за емоциите и душевността, които осмислят трудностите и създават връзката между изпълнителя и публиката, а и между хората.

Мария Гигова е член на управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика, член на техническия комитет на Международнaта федерация по художествена гимнастика. В момента е ангажирана със съдийство и консултантска дейност във връзка с новите правила.

Тя е носител на 3 абсолютни световни титли от 1969, 1971 и 1973 години, съответно от първенствата в България, Куба и Холандия.
Дълга кариера, започнала на 8 години с балет, пиано, езици. След това преминава към художествената гимнастика. Дора Ботева – първата й учителка по физическо възпитание, я предава в ръцете на Жулиета Шишманова.

Носител на първия почетен спортен „ИКАР“. Притежава медал „Международна жена на 2000 – 2001 година“ от Международния биографичен център в Кеймбридж, Англия. Има своя звезда в българската алея на славата. Гимнастичката на века. Наскоро тя бе предложена за орден „Стара планина“.

“21 април – първият ден на телеца. Това е хубава зодия, земен знак” – така Мария Гигова започва нашия разговор по повод днешния й рожден ден.

Седнали сме в тих участък на шумен градски мол, който легендата на гимнастиката посещава често с внука си заради игралната зона. В момента Явор запълва свободното време и живота й извън гимнастиката. Води го на детска градина, на кино, в парка. Няма много свободно време, заради пътувания, а също и заради съдийските семинари, който провежда. 

Явор, който току-що е взет от баба си от детска градина, е пълен с енергия и няма търпение да отиде да играе. Детската му неспокойност контрастира на уравновесената и спокойната натура на Мария Гигова, което подобава на зодията й.


AIPS CARDS