"Диамантено момиче" вдъхнови Айтос


АВТОР: ДЖЕМ ЮМЕРОВ*

Олимпийската шампионка по художествена гимнастика Мадлен Радуканова продължава да предизвиква незабравими емоции и да вдъхновява младежи в цяла България след завоювания исторически златен медал в Токио - чрез инициативата си "Година на благодарността". Целта на "диамантеното момиче" е да се среща с подрастващи, за да ги мотивира и да им дава добър пример.

На 24 февруари Мадлен Радуканова посети СУ "Христо Ботев" в град Айтос като част от благородната си кауза, която стартира в началото на 2022 година. Нейната визита се превърна в своеобразен празник за цялата училищна общност. Заедно с Мадлен бяха председателят на Българската асоциация на спортните журналисти Найден Тодоров и д-р Денислава Ангелова – председател на Асоциация „Докосни дъгата“ и Сдружение „Младежки гвардейски отряди“, която е сред официалните партньори на инициативата.

Златното момиче беше посрещнато по шампионски в двора на училището - с шпалир от гвардейците на VI Ученически гвардейски отряд. И с бурни аплодисменти от малки и големи ученици, които нямаха търпение да се докоснат до прославилата страната ни гимнастичка, да си направят незабравими снимки с нея и да се насладят отблизо на златния медал от олимпийските игри в Токио.Последва вдъхновяваща среща, на която присъстваха младите гвардейци, младши посланиците на Европейския парламент, представители от Клуба по видео и фотожурналистика и изявени ученици. Пред тях олимпийската шампионка разказа коя е Мадлен извън залата и какво й предстои оттук нататък. „В момента искам да довърша образованието си, имам и изпити за съдия по художествена гимнастика, но ако трябва да бъда честна, повече виждам бъдещето си като треньор“, призна Радуканова.

Тя отбеляза трудностите по пътя към спортния Еверест – олимпийското злато, които са преодолели с останалите момичета от ансамбъла, благодарение на силната връзка помежду си. Самата Мадлен игра в златните съчетания в Токио с изключително болезнена контузия на глезена, а преди решителното излизане на килима болката е станала неописуема. За проблема са знаели само най-близките, хората в щаба и отбора. Треньорът Весела Димитрова й казала дори да опрости движението по време на елемент от съчетанието, за да не увеличава болката. „Казах добре. Но когато излязох, го направих както подобаваше за олимпийски игри, все пак бяхме там, за да преследваме нашата мечта – олимпийското злато“, разкри Радуканова.

Тя не пропусна да спомене подкрепата, която е получавала от своето семейство и вълнуващите емоции, преживени като футболен фен, подкрепяйки баща си – бившия футболист и настоящ треньор Милен Радуканов.


Младежите имаха честта да зададат въпроси към спортния журналист Найден Тодоров. Той разказа как се е превърнал в кръстник на ансамбъла, като ги описал с прозвището „диамантени момичета“ - в очите му още от пръв поглед те били много различни, не просто златни момичета, а диаманти, които трябва да бъдат шлифовани от треньорката Весела Димитрова. И след негова статия оживява и прозвището „диамантите“. А те доказват, че наистина са различни, ставайки първите олимпийски шампионки в българската художествена гимнастика.

Найден Тодоров остави в захлас слушателите с историите си за случайна среща със сър Алекс Фергюсън и приключенията около новината за трансфера на Димитър Бербатов в „Манчестър Юнайтед“. И акцентира върху показването на благодарността – нещо, което най-големите правят от сърце и стават повече от идоли и шампиони.

Мадлен Радуканова, Джем Юмеров и Найден Тодоров

Специална изненада имаше за абитуриентите от Младежките гвардейски отряди. Те получиха карти за сериозна отстъпка в магазините на българската марка дрехи за мъже – TEODOR. Събитието завърши със снимки за спомен и раздаване на автографи и мартенички от Мадлен. Лъчезарните гости на Айтос и тяхната положителна енергия направиха срещата незабравима за всички участници в нея - истински празник и вдъхновение.

*Авторът на статията е сред вдъхновените млади хора от Айтос, присъствали на срещата. Част е от VI Ученически гвардейски отряд Иска да стане спортен журналист.
Джем Юмеров със знамето при посрещането на Мадлен Радуканова в СУ "Христо Ботев" в Айтос.


AIPS_CARDS