Александър Везенков е спортист №1 на България за 2022 г.


Баскетболната ни звезда Александър Везенков е спортист номер едно на България за 2022 г. Той бе избран за безспорен победител в 65-ата анкета "Спортист на годината" в гласуването на спортните журналисти.
Призьорите бяха определени от гласовете на 102 действащи спортни журналисти от 40 печатни и електронни медии. Българската асоциация на спортните журналисти е партньор в провеждането на анкетата, организирана от Нове Холдинг.
Ето и челната десетка на „Спортист на годината на България“ за 2022 г.:
Първо място – Александър Везенков (баскетбол) – 986 т.
Второ място - Кирил Милов (борба) – 622 т.
Трето място – Алберт Попов (ски – алпийски дисциплини) – 558 т.
Четвърто място – Стилияна Николова (художествена гимнастика) – 524 т.
Пето място - Едмонд Назарян (борба) – 432 т.
Шесто място – Севда Аснова (бокс) – 371 т.
Седмо място – Александър Николов (волейбол) – 319 т.
Осмо място - Боряна Калейн (художествена гимнастика) – 195 т.
Девето място – Карлос Насар (вдигане на тежести) – 190 т.
Десето място – Пламена Миткова (лека атлетика) – 189 т.

Националният ансамбъл по художествена гимнастика печели първото място в категорията “Отбор на годината” с 630 точки. Челната тройка се допълва от Националния баскетболен отбор (мъже) – 160 т. и отборът по щафетно плуване 4 х 200 м със 120 т.

Наградата в традиционната анкета на вестник „Труд“ за „Треньорът на годината“ отива за четвърти път при треньорката на Националния Ансамбъл по художествена гимнастика – Весела Димитрова. Тя води със 160 т. пред Иван Иванов (вдигане на тежести) с 36 т. и Братан Ценов (борба, класически стил), също с 36 т.


Атлет с увреждания №1, според спортните ни журналисти, отново е баскетболист. Най-полезният играч в националния ни отбор по баскетбол на колички – Георги Иванов взима статуетката с 250 т.


Над 3 400 фенове тази година определиха неоспоримия фаворит на публиката. Това отново е Везенков.
По традиция пълното и подробно гласуване на спортните журналисти ще бъде публикувано на официалната страница на наградите – www.sportistnagodinata.bg


Sport Toto - Header