Флорина Иванова спечели наградата за добра журналистика Web Report в категория "Спорт"


Петър Георгиев и Лилия Лозанова са подгласници в категорията

Флорина Иванова от bTV спечели наградата в категория "Спорт" от четвъртия конкурс за добра журналистика Web Report, организиран от Dir.bg. Флорина Иванова стана лауреат сред спортните журналисти с впечатляващото видео "Да говориш със сърцето. История за футбол и знаци".
Историята може да видите тук:

Подгласници в категорията станаха Петър Георгиев и Лилия Лозанова.
Георгиев влезе в призовата тройка с подкаста "Възходът на "Данубио" - "българският" футболен клуб, покорил Уругвай" - https://www.dnevnik.bg/sport/2020/07/12/4089809_vuzhodut_na_danubio_bulgarskiiat_futbolen_klub_pokoril/.

Лозанова е в топ три в категория "Спорт" с материала си "Нещата, за които никой не говори: Законният начин, по който се спира развитието на българските юноши по пътя към професионалния футбол" - https://ritnitop.bg/2021/03/19/zakonen-nachin-spirane-na-razvitieto-yunoshi/.

11 победители в различни категории отличи четвъртото издание на Web Report - конкурсът за добра журналистика на Dir.bg. Наградите за най-добрите авторски материали през последната година бяха връчени на специална церемония в клуб "Перото" в НДК.

Конкурсът обедини в журито си водещи български журналисти от конкурентни медии, които оценяваха материалите за достоверност, обективност и майсторство и излъчиха най-впечатляващите журналистически постижения в периода февруари 2020 - май 2021 г.

Над 300 авторски статии, фото и видеорепортажи от около 100 български журналисти се бориха в категориите "Общество", "Икономика", "Наука и технологии", "Култура и изкуство", "Истински истории", "Спорт". Почетни награди журито присъди още за "Видеорепортаж", "Фоторепортаж", "Подкаст", "Млад автор" и "Майстор на перото".

По време на церемонията победителят в област "Спорт" Флорина Иванова отразяваше Европейското първенство по художествена гимнастика във Варна. Наградата от нейно име получи шефът на спорта в bTV Владислав Лазарова. Тя говори за големия професионализъм на Флорина Иванова, но представи и монтажиста Николай Раденков, който има заслуга историята да докосне зрителите.

Наградата бе връчена от носителя на световната купа по плувен маратон за 11 поредни години и първи българин, приет в Международната зала на плувната слава - Петър Стойчев.

"Спортът е социален феномен, който обединява. Той ще накара всички нас да бъдем по-трудоспособни и трудолюбиви. Нека честната и безпристрастната журналистика ви води", пожела Петър Стойчев на журналистите.
Владислава Лазарова получава от Петър Стойчев наградата за Флорина Иванова.

Победител в категория "Общество" е Люба Късова с разтърсващата си статия в сайта ClubZ "Как България жертва възрастното поколение".
Като най-добро попадение в сектор "Икономика" журито единодушно избра анализа на Ивайло Станчев от Capital.bg "Как Русия си взе газопровода и 3 млдр. лева".

Георги Караманев взе наградата в категорията "Технологии и иновации" за публикацията си "Но...Вината?" за бъдещето на изкуствения интелект в новинарския занаят.

Калоян Константинов от Klinklin.bg и неговата статия "Как бяха откраднати 150 тракийски колесници от България" спечели в категорията "Култура и изкуство".
Истинската история, която спечели най-много точки от журито е "Една нощ в линейка: Защо доктор Лунд предпочете да работи в Германия?" на Мария Костова от bntnews.bg.

"Хиляди мигранти продължават да се събират на турско-гръцката граница" на Георги Палейков от Bulphoto.com е материалът, който взе наградата за фоторепортаж.

Видеорепортажът, отличен в Web Report 2021, e на Владислава Тричкова, публикуван в nova.bg - "Трогателните истории на осиновителите: Да откриеш произхода си напук на закона".

Категоря "Подкаст" беше спечелена от Елеонора Тахова от bnr.bg с "Пътят след Дома: Каква е съдбата на навършилите пълнолетие деца от институциите?".
Най-добър млад автор е Катерина Василева от Scoolmedia.com, която участва със статията си "Сексуалното образование: Тема табу или лек срещу пандемията от домашно насилие?"

Майстор на перото в Web Report 2021 e Божидар Божков от biograph с романтичната ретро история "Варненските Ромео и Жулиета".

"Щастливи сме, че работата по Web Report 2021 ни даде възможност да прочетем, слушаме и гледаме изключително качествени материали, подчинени на най-важното в журналистиката - говоренето с факти. Живеем във време, в което информацията ни залива отвсякъде и затова е важно да отсеем истинската и обективна журналистика, която не е спряла да полага усилия и да търси истината. Искам да благодаря на всички участници в поредното издание на конкурса. Вашите публикации са истинската ваксина срещу вируса на дезинформацията. Интересът към конкурса беше голям и оценката за това кои са най-значимите журналистически материали се оказа трудна задача. Вярвам обаче, че се справихме добре благодарение на нашето жури от изявени професионалисти в медиите. Има място за добра журналистика в българския web и Web Report 2021 го доказа", заяви по време на церемонията по награждаването оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков.

Той допълни, че конкурсът Web Report е конкурс между добрите автори, а не между отделните медии. "Напротив - той обединява все повече български медии в каузата да покажем, че има чиста и добра журналистика у нас. Защото само заедно можем да преодолеем пречките, които ни отредиха последното място по свобода на словото в Европейския съюз", каза още Брайков.


AIPS CARDS